Karcsúsodj futás nélkül – A legjobb zsírégető mozgásformák

Karcsúsodj futás nélkül – A legjobb zsírégető mozgásformák

Ha úgy döntöttél, itt az ideje formába hoznod magadat, és minél kevesebb idő leforgása alatt adnád le a felesleges kilókat, a leglátványosabb eredmény eléréséhez nem mindegy, milyen mozgásformát választasz.

A monoton aerob és a kardió edzésformák remekül felpörgetik a zsírégetést, ami miatt nagyon kedveltek a fogyni vágyók körében. Most mutatunk pár alternatívát, főleg azoknak, akik nem szeretnének futni!

 

Ugrókötelezés

Nem is gondolnád, hogy gyermekkori kedvencünk az egyik legjobb zsírégető mozgásformák közé tartozik az ugrókötelezés. Mielőtt azt mondanád, hogy komolytalan, eláruljuk, hogy 30 perccel akár 500 kalóriát is elégethetsz, és közben erősítheted a vádli-, váll-és combizmokat, illetve fejlesztheted a koordinációs képességedet is. Ugye így már megfontolandó? Arról nem is beszélve, hogy nem kerül vagyonokba, és nem kell bonyolult gyakorlatokat sem megtanulnod és bárhol edzhetsz vele. Na, jó talán az alsó szomszéd nem biztos, hogy örül majd neki.

Kettlebell

Egy tradicionális orosz gömbsúlyzóról van szó, ami tulajdonképpen egy vasgolyó fogantyúval, mellyel nem is gondolnád, mennyi féle gyakorlat végezhető! A feladatok során viszont nem csak zsírt égethetsz, hanem izmot is építhetsz. 30 perc alatt közel 400-600 kalóriától szabadulhatsz meg segítségével. Megdolgoztatja a gerinc környéki mélyizmokat, a mély hátizmokat, a has és a csípő izmait, ami által erős és stabil törzset eredményez, de fejleszti a koordinációs és az összpontosítási képességet is. A maximális zsírégető kettlebell edzéshez egy számodra közepesen nehéz golyóval 30-40 mp-ig gyakorlatozz, majd pihenj 20-30 mp-et! Ezt a két szakaszt ismételd addig, amíg le nem telik a 30 perc!

Bicajra fel!

A következő nagyszerű zsírégető hatású és egyben egészen kellemes mozgás a kerékpározás. Érdemes bicajozás közben igazán mindent beleadnunk, hiszen egy óra alatt akár 1150 kalóriától is megszabadulhatunk, ha viszont csak komolytalanul tekergetünk, ez a szám 675-re is csökkenhet. A szabadban végzett kerékpározás továbbá a terep adta változásoknak köszönhetően remekül fejleszti egyensúly érzéked is, és akár plusz terhelést is jelenthet pár domboldalon való feltekerés.

Miért olyan karcsúak a hableányok?

Hát a sok úszástól! Amellett, hogy nagyszerű kardióezdés, mellyel percenként akár 14 kalóriát is elégethetsz, az úszás során testünknek folyamatosan a gravitáció ellen is dolgoznia kell, így az izmaid folyamatos és a szokásosnál keményebb munkájára van szükség. Az intenzív terhelés ellenére úszás során sokkal kevésbé valószínű a túlzott kimelegedés, és rendkívül kíméletes az ízületekhez is, így idősebbeknek is kifejezetten ajánlott ez a mozgásforma. Ráadásul a legújabb kutatások szerint a magas vérnyomástól is megszabadulhat, aki rendszeresen ugrik a medencébe.

HIIT- Az meg micsoda?

Az egyik leghatékonyabb zsírégető mozgás az úgynevezett magas intenzitású intervallum tréning. A módszer lényege, hogy magas intenzitású szakaszok váltakoznak az alacsony intenzitású szakaszokkal, így a rövid, ámde nagyon kemény terheléssel alapanyagcserédet akár egész napra felgyorsíthatod, sőt az intenzív edzés utáni regenerálódáshoz is használhat fel zsírsavakat a szervezeted.

Van e szükséged erősítő edzésekre?

kardió edzés során, főleg hosszú távon izomzatodat is elégetheted, és ezért ki kell egészítened egy-egy erősítő edzéssel. A cél az, hogy az elvesztett izomzatot időnként visszapótold, és ezt akkor csináltad jól, ha másnapra érezhető izomlázad lett azon a testrészeden, amelyikre edzettél. A saját testsúllyal végett gyakorlatok általában a legbiztonságosabbak, ezért ha még nem csináltál hasonlót, így kezd ezekkel! Az erősítő edzések azért is lesznek segítségedre a zsírvesztésben, mert minél több izom van a testeden, annál több kalóriát éget el a szervezeted alaphelyzetben is, hiszen az izmoknak több kalóriára van szükségük. Úgyhogy ne félj a súlyzóktól sem!