Sportszer StrandfociA labdarúgás a világ talán legnépszerűbb sportja. Évente milliók követik a kontinenstornákat és a klubcsapatok bajnoki csörtéit. A nagyobb futballeseményeket teltházas stadionokban és köztereken, valamint vendéglátó helyeken kihelyezett kivetítőkön kísérik figyelemmel a drukkerek.

Van azonban a focinak egy változata, mely lényegesen kisebb népszerűségnek örvend, nyáron azonban sokak számára nyújt feledhetetlen perceket, ez a strandlabdarúgás.

A strandfoci vagy Beach Soccer kiötléséért nem az anyasport, a futballt feltaláló angol nemzet dicsérhető. A strandlabdarúgást - nem meglepő módon - eredetileg Dél-Amerikában, a homokos tengerpartokban bővelkedő országokban találták ki.

A strandfocit évtizedeikig kötetlen formában játszották. Ez azt jelenti, hogy hivatalosan lejegyzett szabályok nélkül, kvázi szájhagyományokra alapozva művelték a sportot. Ahhoz azonban, hogy a strandfocit versenyszerűen is lehessen űzni, a játékszabályok egységesítésére és hivatalos terjeszthetőségére volt szükség. Erre 1992-ben került sor.

Akkor ezeket a szabályokat foganatosították:

A 28 x 37 méteres pályát 40 cm vastagon felszórt, laza szerkeszetű homoknak kell fednie. A kapuk 5 méter szélesek és 2 méter magasak. A pályán csapatonként 3 mezőnyjátékos és egy kapus lehet, a teljes keret pedig maximum 11 főből állhat. A játék három 12 perces harmadra oszlik, a mérkőzéseket 2 játékvezető vezényeli.

A megítélt szabadrúgást a szabálytalanság elszenvedőjének kell elvégeznie, a kapus pedig nem állíthat sorfalat. A strandfociban a cipő használata tilos, a bokarögzítő használata azonban engedélyezett.

A strandfoci a nyári szezon egyik legnépszerűbb strandjátéka. A homokos talaj lehetővé teszi a látványos ollózások és vetődések bemutatását, így a szép mozdulatok elmaradhatatlan velejárói a játéknak.

Ha kedvet kaptál egy izgalmas és látványos mérkőzéshez, szerezz be egy strapabíró strandfocilabdát és irány a homokos vízpart!