Így készülj a tavaszi futószezonra!

Így készülj a tavaszi futószezonra!

Nemsokára beköszönt a tavasz és vele együtt újra eljön a futószezon is. Ha te is ellustultál ebben a hideg téli időben, vagy esetleg most szeretnél elkezdeni a szabadban futni, akkor megmutatjuk, hogy mire figyelj, és hogyan készülj fel az idei első futásokra!

 

Hogyan kezdjek el felkészülni?

Ha nagyon elszoktál a futástól, vagy még csak most szeretnéd kipróbálni, érdemes sétálásokkal kezdened a felkészülést. Tíz és harminc perc közötti sétákkal kezd, olyan mennyiségben, ami még jól esik, majd ahogy egyre enyhébb az idő és már nem kabátban és bakancsban kell sétálni indulnod, iktass be egyre hosszabb futó szakaszokat, míg végül egyben le tudod futni majd a 30 percet megállás nélkül.

A felkészülés a konyhában kezdődik

Ha igazán jól akarod indítani az idei szezonodat, akkor érdemes már télen is odafigyelned a táplálkozásodra, hogy vitaminokkal töltsd fel szervezeted és megszabadulj pár plusz kilótól, mire újra futócipőt húzol. Ennek érdekében egyél sok levélzöldséget és telítetlen zsírokban gazdag tápanyagot, mint például avokádót, a mogyoróvajat vagy olajos magvakat. Ezen kívül fordíts kiemelt figyelmet a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, nem csak az edzéseid, de az egész nap során.

Pörgesd fel!

Ha az edzőteremben már készülsz a tavaszi futószezonra, bátran iktass be pár sprintet a heti edzéstervedbe. A rövid, intenzív futások fittebbé tesznek és nagyon hatékonyak akkor is, ha nincs sok időd az edzésre, hiszen segítségükkel szinte azonnal megszabadulhatsz zsírfeleslegedtől.

Figyelj a megfelelő regenerációra!

A futó sport esetében kiemelten fontos, hogy szigorúan betartsd a pihenőidőidet, hiszen ha nem regenerálódik megfelelően szervezeted, nem fogod tudni kihozni a maximumot magadból. Figyelj arra, hogy korán feküdj le, hogy legalább 7 órát tudj aludni!

Néhány hetente vegyél vissza kicsit edzéseid intenzitásából vagy a távolságból, de segítségedre lehetnek az edzés utáni regenerációt támogató izotóniás italok is. Azonban a konyhai összetevők között is érdemes szétnézned, hiszen az olyan alapvető fűszerek, mint a fahéj, a kurkuma vagy a gyömbér segítenek a gyulladások csökkentésében, akárcsak a meggylé.

Ezen kívül fogyassz minőségi fehérjéket minden edzés után, melyek ellátják tápanyagokkal izmaidat a maximális. fejlődésért.

Erősítés

A legjobb, amit tehetsz a téli hónapokban, amennyiben nincs kedved a zord időjárásban is futni, hogy erősíted izmaidat, mielőtt újra felhúznád a futócipődet. Erre az egyik legjobb gyakorlat, a plank, mely nem csak hasadat, de törzsed minden izmát erősíti majd, melynek segítségével jobban bírod majd a hosszú távokat.

A derék és csípő kilazítására végezz törzsfordításokat, mint amilyen a russian twist néven is ismert hasizomgyakorlat, hiszen ezzel a gyakorlattal nem csak az egyenes hasizmodat, de külső és belső ferde hasizmaidat is megdolgoztathatod, és a sok futáshoz az erős törzs is elengedhetetlen.

Persze egy futónak az egyik legfontosabb izom, amire fókuszálnia kell, az a combizom, melyet remekül megdolgoztathatsz guggolásokkal és kitörésekkel egyaránt.