Ezeket érdemes tudnod az állóképesség-növelésről

Ezeket érdemes tudnod az állóképesség-növelésről

Az állóképesség nem csak a sportban mutatott teljesítményed növelésére szolgál.

Fontos szerepe van a mindennapjaid során is, hiszen fokozza az energiafelhasználást, ezáltal pedig az ideális testsúly fenntartásában is segít.

Ezenkívül javítja a közérzeted, és pozitív egészségügyi hatásokkal bír.

 

Nincs egyetlen mindenkire érvényes recept

Számtalan hasznos tanácsot adhatunk, viszont kulcsrakész edzéstervvel nem szolgálhatunk. Látatlanban legalábbis biztosan nem. Különböző genetikai adottságaink vannak, illetve más és más edzettségi szinten vagyunk, ezért képtelenség egy mindenkire általánosan igaz állóképesség-növelő edzéstervet kialakítani.

 

Akadnak azonban olyan dolgok, amelyekre figyelve eredményesebbé teheted a folyamatot, illetve tapasztalati úton a saját igényeidre és képességeidre szabhatod azt.

Mit jelent az aerob állóképesség, és hogyan fejleszthető?

Az aerob állóképesség a szívre és érrendszerre vonatkozó teherbírást jelöli. Tévedés tehát azt gondolni, hogy az állóképesség kizárólag az izomzat felépítésének függvénye. Ebből a szempontból éppolyan fontos a keringési, légzési és anyagcsere-rendszerek állapota is.

 

Az aerob állóképesség növelésére a futás, az úszás, a gyaloglás és a görkorcsolyázás a legalkalmasabb tevékenységtípusok. A lényeg, hogy az adott gyakorlatokat legalább 20 percig, vagy edzettségi szintedtől függően 1 óráig végezd. Ha az izmaid edzettsége megengedi, használhatsz csukló- és bokasúlyokat is, ha pedig futás vagy gyaloglás közben szeretnéd mérni a teljesítményed, használj lépésszámlálót is.

Bármennyire is gyűlöljük, a fekvőtámasz növeli az állóképességet

A fekvőtámasz amellett, hogy remekül edzi a tricepszet, valamint a mell- és hátizmokat, tökéletes módja az állóképesség-növelésnek. A gyakorlatnak egyébként vannak nehezített és könnyített formái is, hiszen azok számára, akik nincsenek edzésben valóban megerőltető ez a mozgásforma.

 

Ha például a lábaidat fekvőtámaszozás közben felteszed valahova, nehezített gyakorlatot végzel. Könnyítő körülmény lehet, ha a kezeid a padlótól feljebb helyezed el. Ennek kivitelezéséhez tökéletes a fekvőtámasz bak, amely egyébként számos lehetőséggel szolgál a gyakorlatok nehezítésére és könnyítésére egyaránt.

 

Végül pedig van egy jó hírünk: 03.01-én ünnepeljük a 20. születésnapunkat, ezért aznap minden AktívSport termékre 30% kedvezményt adunk, addig pedig egyéb különleges akciókkal készülünk. Érdemes tehát figyelemmel követni a webshopunkat.