A vitaminok és ásványi anyagok szerepe az edzésben

A vitaminok és ásványi anyagok szerepe az edzésben

Megoszlanak a vélemények arról, vajon milyen típusú vitaminokat, ásványi anyagokat és táplálékkiegészítőket érdemes magunkhoz vennünk, amelyek segítik az edzésünket. Éppen ezért írtuk meg ezt a cikket, hogy valamelyest átláthatóbbá tegyük ezek szerepét az edzésben.

A hatékony edzés kulcsa a megfelelő étrend. Erről már a kockahas építésről szóló cikkünkben is írtunk.

 

Kezdők és haladók számára tehát egyaránt azt javasoljuk, hogy első sorban az étrendjük megtervezésére fordítsanak kellő hangsúlyt, majd ha ez már rutinszerűvé válik, elkezdhető a különféle vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyag kiegészítők szedése. Minden sporteredmény alapja a szervezet edzettségi szintjének megfelelő optimális táplálkozás.

De nem elegendő csupán a táplálkozásra figyelni

Az a vélemény is tévútra is visz, amely szerint a helyes táplálkozás elegendő vitamin- és ásványi anyag-bevitelről gondoskodik. Manapság ugyanis ez nemhogy a sportolókra, de még az átlagos mozgást végző emberekre sem igaz. Így mindenképpen érdemes táplálék-kiegészítőkkel pótolunk a vitaminokat és ásványi anyagokat. 

Milyen táplálékkiegészítőket érdemes beszerezni?

Rengetegen követik el azt a hibát, hogy már az edzésterv megkezdésekor megvásárolják a lehető legtöbb tápanyag kiegészítőt. Ez azért problémás, mert így rengeteg olyan dologra költik el a pénzüket, amire valójában nincs is szükségük. A kezdőknek a helyes étrend és a rendszeres edzés mellett eleinte csak vitaminokra van szükségük. Egy jó minőségű multi-vitamin tökéletes alapot szolgál a testedzéshez. Segít megőrizni az erős immunrendszert, meggyorsítja az edzések utáni regenerálódást és hatékonyabbá teszi a táplálékok beépülését.

Milyen vitaminokat érdemes szedni?

Ahogy azt a fentiekben már említettük, egy jó minőségű multi-vitamin elengedhetetlen, ez ugyanis olyan készítmény, amelyben minden vitamin és ásványi anyag, illetve egyéb nyomelem megtalálható. Továbbá fontos szerepe van a D-vitaminnak, a B1- és B6-vitaminnak, valamint a C-vitaminnak is.

Az ásványi anyagok egy jó multivitamin tablettában általában benne vannak. A zsírégetéshez például jól hozzájárul a króm. Annak aki tömeget növel, érdemes ügyelnie a káliumszintjére, mivel fontos szerepet játszik az izmok növekedésében.

Érdemes továbbá észben tartanod, hogy a helyes étrend, valamint a rendszeres testmozgás mellett a megfelelő eszközök használata is létfontosságú, ha testedzésről beszélünk, valamint a megfelelő pihenőidőről se feledkezz meg!

Ha további érdekes cikkeket olvasnál, kövesd figyelemmel hetente frissülő blogunkat!