Sportszer Túra-, kempingfelszerelések



A séta azért van ránk pozitív hatással, mert a testünk pontosan erre a mozgásfajtára fejlődött ki.

A gyaloglás, járás közben a fenékizom és a lábszár minden egyes izma működésbe lép és hatékonyan, folyamatosan dolgozik, ezért a derékfájdalmak ellenszerének is emlegetik.

Ha lendületesen akarunk gyalogolni, akkor vegyünk kezünkbe túrabotot, és irány a szabad!

Egy túrabottal sétálva dinamikát és ritmust adunk a gyaloglásnak.

Ezzel megmozgatjuk a felsőtestet, miközben meghatározzuk az egész test tartását.

De a gyaloglás nem túrázás! A túratechnika elsajátítása igen fontos, mert annak hiányában igen gyorsan elfáradunk.

A túrával tökéletesen megmozgatjuk minden izmunkat, ráadásul nem is lesz megterhelő – köszönet a vizuális élményeknek, amit a természet nyújt számunkra.

A mozgásban aktív élet egyik kulcsfontosságú eleme a túrázás.

Akik életvitelszerűen túráznak, tökéletes formában vannak. Dinamikusak, erősek és egészségesek maradnak akkor is, amikor mások már az öregkori testi hanyatlást tapasztalják.

Talpunk minél nagyobb felületen érintkezzen a talajjal, hiszen annál stabilabb lesz a mozgásunk.

Minél meredekebb a terep, annál kisebb lépéseket téve kell mozognunk és a talp első – lábujjakhoz közel eső – részére tereljük a súlyt.

Figyelnünk kell a légzésünkre, szabályosan és ritmikusan próbáljuk venni a levegőt, egy általunk kényelmes ritmusban és a kilégzés is épp oly mély legyen, mint a belégzés.

Aki tényleg komolyan gondolja a túrázást és ezzel együtt szeretné megkímélni ízületeit is – vélhetően mindenki – annak a túrabot beszerzése és használata is ajánlott.

Amennyiben képesek vagyunk kihasználni a túrabotban rejlő lehetőséget, olyan mintha ezzel megkétszereznék a lábaink számát.

A túrabotokkal sokkal biztonságosabban lehet mozogni, sokkal stabilabban, jobban idomulva a környezeti tényezőkhöz, a tereptulajdonságokhoz.

Vannak teleszkópos botok is, melyeket kis helyen tárolhatunk, hiszen összecsukhatóak.

A túrabot megkönnyíti a szabadban való mozgást, és nehéz terepen kifejezetten áldásos lehet a használata.

Nordic walking botok - Az egyik leghatékonyabb és egyben legegyszerűbb mozgásformával, a gyaloglással szoktatja rá az embert az aktív életmódra.

Legfőbb jellemzője az egyszerűen kiengedhető csuklópánt és a cserélhető botvég.

A hagyományos túrabotot gyakorlottabb túrabot-használóknak ajánljuk, mert használatuk nagyobb koncentrációt és gyakorlottságot igényel.

A túrabot gerincét tartalmazzák, vagyis például nincsenek belső rugókkal felszerelve, ezért nincs ütődést elnyelő képességük.

Rezgéscsillapított túrabotok - Az ütődést elnyelő túrabotok lényege, hogy a talajjal való találkozást kellemesebbé varázsolják.

Meredek felületen való ereszkedéskor a túrabot lényege, hogy ellentartást biztosítson, azonban így kap egy pluszterhelést a csukló és a váll is.

Azok számára, akiknek sérült a válla vagy a csuklója, hatalmas előnyt jelent egy rezgéscsillapított túrabot, hiszen így ezekre a testrészekre csak töredéke jut az amúgy meglévő terhelésnek.

Ez a típus tehát nagyon hasznos, bizonyos helyzetekben szinte nélkülözhetetlen, ám e plusz funkció miatt valamivel drágábbak is, mint a belső rugóval fel nem szerelt túrabotok.

A hölgyeknek kínált túrabotok sajátsága, hogy általában rövidebbek és keskenyebb markolattal lettek felszerelve, hogy jól idomuljanak a testi adottságokhoz.

Ezek az eszközök ráadásul könnyebbek és rendszerint egyszerűbb az összeszerelhetőségük is.

Hegymászó botok - Inkább könnyebb terepre szokták ajánlani, másik megnevezésük a sétálóbot.
Ezeket alapvetően páratlanul kínálják.

Egy túrahátizsák kiválasztásakor több szempontot kell figyelembe venni, hogy később még csak véletlenül se bánjuk meg a választásunkat.

Legyen kényelmes - Fontos szempont, hogy ahol lehet, ki legyen párnázva. Kevés rosszabb dolog van annál, mint amikor valami állandó jelleggel nyomja a gerincet.

A minőség - Milyen lazák, gyengék a varrások, vagy vékony az anyaga és túl gyorsan kopik stb., akkor 20-25 kilót cipelve, rángatva (felemelés, levétel, igazgatás közben stb.) pillanatok alatt kiszakadhat, és ekkora súlynál egy kis lyuk meglepő gyorsasággal szélesedik ki akkorává, hogy használhatatlan lesz a hátizsák.

Vízhatlanság és rekeszek száma – Egy túrahátizsáknál különösen fontos, hogy anyaga vízhatlan legyen, hisz egy nagyobb zuhénál mindenünk elázhat.