Sportszer TollaslabdaA tollaslabdázás legnagyobb előnye, hogy a ház kertjében vagy a lakás közelében található parkban is játszható.

Nem szükséges minden alkalommal pályát bérelni és oktatót sem kell fizetni, amennyiben csak hobbiszinten űzzük ezt a sportot.

A családi nyaralások egyik legnépszerűbb játéka a tollaslabda, éppen azért, mert az alap felszerelésen és néhány méternyi sík területen kívül más nem szükséges ahhoz, hogy játszhassuk.

A tollasozás javítja a fizikai állóképességet és azoknak is ajánlható, akik szeretnének megszabadulni pár kilótól, de az edzőtermi gyakorlatok nem nyerték el a tetszésüket.

Tollaslabdázással csökkenthetjük a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, a cukorbetegséget, illetve a túlsúllyal összefüggő egyéb betegségek kockázatát.

A tollas gyors tempójú játék, ezért javítja a reflexeket és fokozza a gyorsaságot.

A tollaslabdázás ütővel játszott sport, amelyet általában két egymással szemben álló résztvevő játszik. Lehet páros játszmát is kialakítani, amelyben oldalankét két – két játékos alkot.

A tollaslabdázást hivatalosan egy téglalap alakú pályán játsszák és a pályát két részre osztja egy magasan felállított tollaslabdaháló.

A játék során a labda egy tollakból kialakított, formáját tekintve egy gumival legömbölyített nyíl alakú tollaslabda, amely aerodinamikáját tekintve, elütés után hamar veszít gyorsaságából.

A tollaslabda könnyűsége miatt, haladási irányát befolyásolja a szél, ezért a versenyszerűen űzött sportdöntőket mindig beltéri pályán rendezik.

Hobbi szinten műanyagból készült tollaslabdát is használnak családi, baráti, iskolai és egyéb más játéktéren.

A tollaslabdázás az 1992-ben rendezett nyári olimpiai játékok óta olimpiai sportág.

Minden játszmát 21 pontig játszanak, egy labdamenet végén, aki megnyerte, mert nem esett le nála a labda, az nyert és kap egy pontot. A mérkőzéseket, két nyert játszmáig játsszák.

A tollaslabdához használt ütők könnyűek, általában 70-100 gramm között vannak húrozás nélkül.

A tollaslabdaütő alapanyaga lehet szénszálas kompozit, könnyű fém, például alumínium.

A tollaslabdázáshoz különböző szélességű hálókat használhatunk, annak megfelelően, hogy mekkora pályán játszunk, vagy milyen minőségűt, kivitelűt szeretnénk illetve, akár tenisszel kombinált szettel egyben szeretnénk.

A tollaslabda hálót egy állványra tudjuk felhelyezni, ez lehet ellensúlyos, hogy ne dőljön el és választhatjuk szettben hálóval is.

Tollaslabda ütőnkhöz külön vásárolhatunk gripet, ami az ütő markolatára szükséges.

Annak megfelelően, hogy milyen színű és milyen anyagú tetszik nekünk, vagy melyik, mivel előnyösebb egy-egy komolyabb játszmánál, dönthetünk a már oly széles választékban kapható tollasütő megfogását, markolat kezünkhöz való tapadását segítő gripek közül.

Ajánlott Blog cikkünk tollaslabdázáshoz:

https://www.aktivsport.hu/a-tollaslabdazas-5-elonye-n4332/